torsdag 27 februari 2014

Mat!

Saker som innehåller kolhydrater: ris, potatis, bröd, mjöl, gryn och pasta av fullkorn, grönsaker, frukt och baljväxter.

Proteiner: Kött, fisk, ägg, mjölk och ost. I växtriket är det proteinet från baljväxter som har bäst sammansättning av aminosyror. Ärtor, bönor och linser är därför viktiga för den som väljer att äta vegetariskt.  Mjöl, gryn och bröd innehåller också mängder av aminosyror. I kombination med andra livsmedel, till exempel ärtor och bönor, ger de tillräckligt av de nödvändiga aminosyrorna.

Fetter: smör, olja, grädde, nötter, fet mjölk, fil, ost, fett kött som bacon och korv, glass, kokos, choklad, olivolja, oliver, rapsolja, mandel, hasselnötter, cashewnötter, jordnötter, avokado, kyckling, lax, makrill, sill, sardiner, strömming, solrosolja, linfrö, sesamfrö och valnötter.

Vitaminer: vitaminerna A, D, E och K finns i oljor, mjölk och fet fisk (D vitaminer finns även i öl och solen). Vitaminen C finns mest i grönsaker och frukt och vitamin B finns i kött, fågel, grönsaker och spannmål.

Vilken skillnad är det på de två kolhydraterna?
Kolhydrater delas främst upp i sockerarter, stärkelse och kostfiber.
Snabba kolhydrater omvandlas snabbt till energi och finns i vitt bröd, pasta m.m. Långsamma kolhydrater förbränns långsammare. Man blir alltså mättare och inte lika snabbt hungrig om man äter längsamma kolhydrater som bla finns i mörkt bröd. 

Vad är tallriksmodellen? Tallriksmodellen visar hur man kombinerar en bra måltid. Tallriksmodellen har tre delar

1. Den första är potatis, pasta, ris, bulgur och bröd, välj i första hand fullkornsvarianterna. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.

2. Den andra delen består av grönsaker och rotfrukter. Denna del är lika stor som den förra. Den som är överviktig kan låta denna del bli upp till hälften av tallriken.

3. Den minsta delen är avsedd för kött, fisk, ägg och baljväxter, exempelvis bönor.

Vad händer i kroppen om man får i sig för lite energi?

När hjärnan inte får tillräckligt med energi (från näringen/maten), så bildas ketoner, som fungerar som tillfällig energi. Ketonerna kan även återställa och förnya neuroner samt nervfunktionen i hjärnan.
Ketoner bildas när kroppen omvandlar fett till energi och den primära källan till ketonkroppar är triglycerider (MCT) som även finns i kokosolja. Kokosolja innehåller HELA 66 procent MCT.

Varför blir man hungrig?

Hunger är en känsla som uppstår hos människor och djur då magsäcken är tom. Känslan av hunger uppstår genom aktivitet i ett hjärncentrum kallat för hypotalamus, som känner av den låga nivån av glukos (socker) i blodet och dessutom tar emot hormoner från magsäcken vilka signalerar att den är tom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar