måndag 24 mars 2014

När koagulerar äggvitan?

Material: Ägg, vatten, spis eller liknande värmekälla, gryta och värmetermometer.

Hypotes: jag tror ägget stelnar vid 60-70 grader för äggvitan stelnar snabbare än äggulan. Och äggulan stelnar vid högre temperatur och då måste äggvitan stelna vid mindre temperatur.

Min genomföring: först häller jag i vatten i grytan, separera sedan äggulan och äggvitan från varandra och häller i den rinnande vitan i vattnet (som inte kokar), sätt i termometern i vattnet och sätt sedan på högsta grad på spisen (värmekällan). Vänta tills äggvitan har stelnat och kolla termometern snabbt!

Varför på detta viset? Jo för då ser man när äggvitan har stelnat för om man hade haft skal på hade det varit nästan omöjligt att veta exakt när äggvitan stelnat!

Vad kan gå fel och hur undviker jag dom: Äggvitan kan lösas ut i vattnet innan det har stelnat och jag kan undvika detta om jag e försiktig och följer min beskrivning. Termometern kan ju också gå sönder och då kan det vara bra att ha en extra!

Risker och hur jag undviker dom: Man kan bränna sig och om den olyckan skulle vara framme så skulle jag skölja med kallt vatten på stället jag bränt mig. Välter man ut det varma vattnet i grytan på sig så ska man ringa 112 eller gå in i duschen och spola med kallt vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar